4.9
5/5
Winnaar FD Gazelle Award 2020, 2021, 2022 en 2023!

Wat is.

Binnen de online marketingwereld wordt er vaak gesproken in vakjargon. Onze specialisten weten als geen ander waar het over gaat, maar wij snappen dat dit voor onze klanten en samenwerkingspartners verwarrend kan zijn. Daarom leggen onze marketingexperts de meest gebruikte online marketing termen en afkortingen aan je uit.

Je Ad Spend, ook wel advertentiekosten, is het bedrag dat jij spendeert aan je advertenties. Kortom, elke euro die jij betaalt aan je advertenties. 

Het bouncepercentage is het percentage bezoekers dat op een website komt en meteen weer van deze website afgaat. De term wordt voornamelijk gebruikt op websites en kan op twee manieren worden berekend. Je kunt het aantal sessies waarbij één pagina wordt geladen delen door alle sessies of het aantal sessies waarbij één pagina wordt geladen delen door het percentage van alle sessies op je site waarbij gebruikers slechts één pagina hebben bekeken. We spreken over een bounce wanneer er tijdens een sessie slechts een pagina van je site wordt geladen.

Let op: vanaf juni 2023 zal deze term komen te vervallen omdat Google Universal Analytics dan niet meer aangeboden zal worden. Deze term zal (met een aantal aanpassingen) vervangen worden door de term Engagement rate. 

Zoals eerder aangegeven is engagement rate, ook wel engagement ratio genoemd, de vervanger van het bouncepercentage. Echter is het niet compleet hetzelfde.

Engagement rate wordt gedefinieerd door: 

  • Een sessie duurt meer dan 10 seconden;
  • Er heeft 1 of meerdere conversie gebeurtenis; plaatsgevonden
  • Er zijn 2 of meer pagina’s weergegeven.

CPA staat voor kosten per actie (cost per action of acquisition). De CPA bepaald de kosten van online adverteren door een waarde te koppelen aan een specifieke actie van een gebruiker. Deze actie kan vooraf gedefinieerd worden. Bij een aankoop wordt de CPA vaak bepaald op basis van winstmarges. Bij een offerteaanvraag of contactaanvraag wordt de CPA bepaald door verschillende criteria die de waarde van deze acties vertegenwoordigen.

 

CPC staat voor cost per click, ook wel kosten per klik in het Nederlands. Een rekenmodel dat men gebruikt in de online marketing en het betekent, letterlijk, dat je betaalt per klik voor jouw advertentie. 

Het conversiepercentage, of de conversieratio, is de verhouding tussen het aantal bezoekers op een website en de personen die een vooraf gedefinieerd doel hebben behaald. Dit kan een aankoop zijn maar ook andere doelen zijn mogelijk.  
CTA staat voor call to action en is een methode om bezoekers van je website aan te zetten tot een gewenste actie. Dit kan een algemene actie zijn zoals “vraag offerte aan” of “neem contact op”.  
CPM, ook wel cost per thousand genoemd, zijn de kosten per 1.000 impressies. Vaak gebruikt men dit voor het berekenen van de kosten van reclames of advertenties met een groter bereik. 

CRO, wat staat voor conversionrate optimalisation, is het optimaliseren van de conversie op je website. Het doel van CRO is om meer rendement uit je bestaande bezoekers te halen. Je analyseert het gedrag van jouw bezoekers, zet A/B testen op en maakt de benodigde aanpassingen.

Click through rate (CTR) is het doorklikpercentage. Dit kun je op verschillende manieren berekenen, namelijk: 

  1. Het aantal klikken op een advertentie delen door het aantal vertoningen. Klikken/ vertoningen = CTR
  2. Het Click Through Ratio kan ook een bepaald percentage zijn binnen Google. Elke plek hangt samen met een gemiddeld CTR. Hoe hoger in Google, hoe beter en hoger je CTR zal zijn. 

 

Google geeft aan dat het CTR voor advertenties rond de 2% ligt. Is dat percentage hoger dan doe je het goed. Voor de zoekresultaten hanteert Google voor de eerste 3 plekken vaak het volgende: 

  1. Gemiddeld 35%
  2. Gemiddeld 25%
  3. Gemiddeld 20%

  

Dit is de meest recente versie van de Google analysetools voor websites en apps. Op dit moment gebruiken veel websites nog Universal Analytics, maar in juli 2023 zal de overstap naar GA4 gemaakt worden. Het grootste verschil is dat UA voornamelijk kijkt naar sessies en pageviews en GA4 naar events.

Online weergaven bij online content noemt men een impressie. Heb je er meer dan noemen we dat meerdere impressies. Vaak koppelen we dat aan een pagina binnen Google (zoekresultaat pagina), een type content dat in beeld komt bij een gebruiker of een weergave van een post op social media. 

Dit zijn platformen voor particulieren, consumenten, B2C, B2B of een andere derde partij waar producten of diensten verkocht worden. Het platform zorgt voor leads, conversies en transacties. De marketplaces betalen een derde partij uit en houden zelf een x percentage aan commissie over. Bekende marketplaces zijn: 

  • Amazon.com
  • Bol.com
  • Coolblue.com
  • Booking.com
  • Airbnb.com

Meta platforms Inc. of kortweg Meta. Voorheen werd Meta Facebook genoemd. De bekendste platformen die onder Meta vallen zijn: Facebook, Instagram en Whatsapp.

Marketing Qualified Lead: In het domein van marketing en verkoop staat MQL voor Marketing Qualified Lead. Een MQL is een potentiële klant die door marketingactiviteiten als veelbelovend wordt beschouwd op basis van bepaalde criteria, zoals demografische gegevens, gedrag of interesse in een product of dienst. MQL’s worden vaak doorgestuurd naar het verkoopteam voor verdere opvolging. 

Search Qualified Lead: is een potentiële klant die via een zoekopdracht of zoekmachine op de website van een bedrijf terechtkomt. Zij ondernemen bepaalde acties die aangeven dat hij of zij geïnteresseerd is in de producten of diensten van een bedrijf. Een SQL is een lead die zichzelf “kwalificeert” door middel van zijn of haar zoekgedrag. 

Men moet er wel rekening mee houden dat niet alle bezoekers van een website ook automatisch een SQL zijn. Een bezoeker die bijvoorbeeld per ongeluk op de website terechtkomt en geen actie onderneemt kun je dus niet als SQL beschouwen.  

Een SQL moet aan bepaalde, zelf ingestelde/afgesproken doelen, voldoen wil het ook daadwerkelijk een SQL zijn. 

 

Average Order Value: De gemiddelde orderwaarde (AOV) is een belangrijk e-commerce statistiek die het gemiddelde bedrag bekend maakt dat een klant uitgeeft bij een bepaalde bestelling. Het wordt berekend door de totale omzet te delen door het totale aantal bestellingen over een bepaalde periode. 

De AOV is een belangrijke maatstaf voor e-commerce bedrijven omdat het hen helpt om de prestaties van hun verkoop- en marketinginspanningen te meten en te optimaliseren. Door te begrijpen wat de gemiddelde bestelwaarde is, kan een bedrijf beslissen hoeveel ze kunnen uitgeven aan marketing om nieuwe klanten aan te trekken en hun bestaande klanten te behouden. 

Customer lifetime value (CLV) is de geschatte totale omzet die een klant genereert tijdens hun hele levenscyclus bij een bedrijf. Het is een belangrijke statistiek voor bedrijven die zich richten op klantbehoud en lange termijn relaties met hun klanten willen opbouwen.  

Om de CLV te berekenen, moet een bedrijf met verschillende factoren rekening houden, zoals de gemiddelde bestelwaarde, het aantal herhalingsaankopen dat een klant doet en de gemiddelde tijd die een klant bij het bedrijf blijft.  

Bedrijven gebruiken CLV om hun marketing- en verkoopstrategieën te optimaliseren en te beslissen hoeveel ze kunnen uitgeven om een klant te verwerven en te behouden. Als de CLV van een klant hoog is, kan een bedrijf meer investeren in marketing en verkoop om die klant aan te trekken en te behouden. Als de CLV van een klant laag is, kan een bedrijf besluiten om minder te investeren in die klant en zich meer te richten op het aantrekken van klanten met een hogere CLV. 

Cost per sale (CPS) is een marketingstatistiek die de kosten in kaart brengt die een bedrijf maakt om één verkoop te genereren. Het wordt berekend door de totale kosten van een marketingcampagne te delen door het aantal daadwerkelijke transacties. 

CPS is een belangrijke statistiek voor bedrijven die hun marketinguitgaven willen optimaliseren en hun ROI (return on investment) willen maximaliseren. Door de CPS te berekenen, kan een bedrijf bepalen of hun marketingcampagne effectief is en of de kosten van de campagne juist zijn. 

Tagging is het proces van het toewijzen van labels of tags aan verschillende elementen of gegevens op een website, in een applicatie of in digitale marketingcampagnes. Tags zijn stukjes code die op een website of in een applicatie worden geplaatst en die informatie naar een tag managementsysteem of marketing analytics platform sturen. De meest gebruikte is Google Tag Manager.  

Tags kunnen worden gebruikt om verschillende soorten gegevens te volgen en vast te leggen, zoals pagina-URL’s, conversies, klikken op knoppen, formulieren, video’s en andere interacties op een website. Door middel van tagging zijn bedrijven in staat om gedetailleerde gegevens van gebruikers te verzamelen en te analyseren. Vanuit deze gegevens kunnen bedrijven betere beslissingen nemen over hun digitale strategieën. 

Bedrijven kunnen tags gebruiken voor verschillende doeleinden, zoals: 

  1. Webanalyse: Door tags te gebruiken om gegevens over websitebezoekers te verzamelen, kunnen bedrijven inzicht krijgen in het gedrag van gebruikers, zoals welke pagina’s het meest worden bezocht, welke apparaten en browsers worden gebruikt en welke campagnes de meeste conversies genereren. 
  2. Remarketing: Tags kunnen worden gebruikt om bezoekers te volgen en gerichte advertenties aan hen te laten zien op basis van hun gedrag op een website. 
  3. E-commerce tracking: Tags kunnen worden gebruikt om transacties te volgen en de omzet en ROI van digitale marketingcampagnes te meten. 
  4. Personalisatie: Door tags te gebruiken om gegevens over gebruikers te verzamelen, kunnen bedrijven gepersonaliseerde inhoud en aanbiedingen tonen op basis van hun interesses en voorkeuren.

 

In het algemeen is tagging een nuttige techniek voor bedrijven om gedetailleerde gegevens over gebruikers te verzamelen en te analyseren om zo hun digitale strategieën te optimaliseren en te verbeteren. 

Push marketing is een marketingstrategie waarbij bedrijven hun producten of diensten proactief aan potentiële klanten communiceren, zonder dat daar expliciet om is gevraagd. Dit kan via verschillende kanalen, zoals e-mail, sms, push-notificaties op mobiele apparaten, pop-up advertenties op websites en sociale media-advertenties. 

Deze vorm van marketing richt zich op het creëren van bewustzijn en interesse in het product of de dienst bij potentiële klanten. Daarnaast is het doel het stimuleren van directe actie, zoals aankoop of registratie. Push marketing kan worden gebruikt om nieuwe producten of diensten te promoten, seizoensgebonden aanbiedingen te promoten, de verkoop te verhogen en klantbehoud te stimuleren. 

Pull marketing is een marketingstrategie waarbij bedrijven zich richten op het aantrekken van geïnteresseerde potentiële klanten door middel van relevante en waardevolle inhoud en marketingactiviteiten. Dit kan onder andere via zoekmachineoptimalisatie (SEO), contentmarketing, sociale media-marketing en mond-tot-mondreclame. 

 Bij pull marketing draait het om het creëren van waardevolle content die potentiële klanten aanspreekt en hen helpt bij het oplossen van hun problemen, het beantwoorden van hun vragen of het bieden van entertainment. Door zich te richten op het opbouwen van een sterke relatie met potentiële klanten, kunnen bedrijven hun merk versterken, het vertrouwen van klanten winnen en uiteindelijk meer conversies genereren. 

Een UTM-code is een stukje tekst dat wordt toegevoegd aan een URL om campagnes te meten en analyseren. UTM staat voor Urchin Tracking Module en is ontwikkeld door het bedrijf Urchin Software Corporation, dat later werd overgenomen door Google. Het vormt nu de basis van Google Analytics. 

Een UTM-code bestaat uit een aantal zogenoemde parameters die informatie bevatten over de bron van het verkeer, het mediumtype, de campagne-naam, de inhoud en de term. Dit maakt het mogelijk om het verkeer van verschillende bronnen te onderscheiden en te analyseren hoe goed verschillende marketingcampagnes presteren. 

Het vertoningspercentage is het aantal vertoningen dat jouw reclame of advertentie heeft ontvangen. Dit bereken je door het totaal aantal vertoningen, dat je advertentie kan ontvangen, af te zetten tegen het daadwerkelijke aantal vertoningen.

Google Tag Manager (GTM) is een beheersysteem/ tool waarmee je snel en eenvoudig externe trackingcodes, scripts en pixels kunt plaatsen op je website. Doordat je deze op één centrale plek beheert bespaar je hiermee een hoop tijd.     
Linkbuilding gaat om het “bouwen” van links van een andere website die naar jouw website verwijzen. Google ziet deze links, ook wel backlinks genoemd, als aanbeveling. Meer kwalitatieve aanbevelingen worden door Google als relevant en waardevol gezien waardoor jouw website een hogere autoriteit zal krijgen. Hierdoor zul je stijgen in posities en een betere online vindbaarheid krijgen.
Een conversie geeft aan hoeveel bezoekers van jouw website of app overgaan tot een actie. Deze acties kun je zelf vooraf definiëren en variëren van een aankoop tot het versturen van een mail.   

Een template is een sjabloon die je kan invullen. Een webpagina kan bijvoorbeeld een template/ sjabloon hebben die keer op keer gebruikt kan worden zodat je het algemene design en de kwaliteit kunt bewaken.

KPI (Key Performance Indicator), in het Nederlands ook wel prestatie-indicatoren genoemd, zijn doelen waarmee je de prestaties van je bedrijf concreet en meetbaar kan maken.

Dit is een systeem waarbij een organisatie zijn of haar relaties en interacties beheert van (potentiële) klanten tot partners. Vaak betreft het klantgegevens die je bijhoudt of gesprekken en e-mailverkeer wat je logt. Een CRM-systeem maakt ook inzichtelijk wat de status van de klantrelaties is.

Dit is de contactpersoon binnen een bedrijf die de bevoegdheid heeft om jouw product of dienst te kopen. Het kan heel erg verschillen wie de DMU binnen jouw bedrijf is.
Een USP (unique selling point) is een eigenschap waarmee jij jouw bedrijf onderscheidt van je concurrentie. Door deze unieke toegevoegde waarde geven potentiële klanten de voorkeur aan jouw organisatie in plaats van je concurrentie.
De Engelse term voor een deel, titel of kop. In de online marketing gebruiken we deze term voornamelijk om een deel van een te webpagina indiceren. Het betreft de bovenzijde van een webpagina waar informatie te vinden is die op alle pagina’s van je website terugkomen. Hier wordt daarom vaak belangrijke informatie geplaatst omdat bezoekers deze in een oogopslag op alle pagina’s kunnen zien.
De footer betreft de onderkant van een website waar voornamelijk belangrijke informatie over je bedrijf te vinden is. 
Met de topbar wordt de bar boven het navigatiemenu van een website bedoeld. Vaak gebruikt men deze voor de NAW-gegevens of de USP’s van het bedrijf weer te geven. De topbar valt meteen op bij een bezoeker en zal daarom ook vaak gevuld worden met de belangrijkste dingen voor een bedrijf. 

Social media is een verzamelnaam voor alle online platformen waar gebruikers de inhoud verzorgen. Deze inhoud kan tekst, afbeeldingen, video’s en polls zijn. De meest bekende social media platformen zijn: 

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • TikTok
  • Youtube
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Twitter

Het see-think-do-care model is geïntroduceerd door Google en heeft te maken met de klantreis (customer journey) en remarketing. 

In het kort bestaat dit model uit het volgende: 

  • See: de bezoeker maakt het eerste contact;
  • Think: de bezoeker heeft een behoefte en gaat op zoek naar een oplossing voor deze behoefte;
  • Do: de bezoeker converteert en wil de oplossing hebben/ kopen;
  • Care: de bezoeker heeft de aankoop gedaan en nu is het zaak om te zorgen dat de klant zo lang mogelijk klant blijft.

SEO wordt in het Nederlands ook wel zoekmachine optimalisatie genoemd. Met SEO verbeter je een website met als doel hogere posities te veroveren om meer en kwalitatiever verkeer naar je website te krijgen. De optimalisaties worden gedaan aan de hand van de drie SEO-pijlers: content, techniek en autoriteit. Door SEO-optimalisaties uit te voeren en rekening te houden met de eisen die Google stelt kun je dus zoekmachine optimalisatie toepassen voor jouw website of webpagina. 

SEA wordt in het Nederlands ook wel zoekmachine adverteren genoemd. Hiermee worden alle betaalde advertenties op zoekmachines als Google en Bing bedoeld. Er zijn verschillende soorten advertenties. Zo kun je adverteren met banners, tekst, en zelfs video’s. Deze advertenties worden binnen de zoekmachines en zoekpartners van Google op vaste plekken getoond. Het verschil met SEO is dat je voor SEA betaalt voor het tonen van jouw website in de zoekresultaten.

De afkorting ROAS staat voor return on ad spend. ROAS is een manier om de kwaliteit en effectiviteit van je campagnes te berekenen. De ROAS wordt uitgedrukt in een getal of percentage dat aangeeft wat je investering oplevert.

Remarketing is een methode om eerdere bezoekers van je website of app opnieuw te benaderen. Zo breng je jouw bedrijf, dienst of product nogmaals onder de aandacht bij deze bezoekers aan de hand van tekst-, video- of beeldadvertenties.

Server-side tagging is een methode voor het implementeren van tags op een website waarbij de tag-beheerprocessen plaatsvinden op de server in plaats van op de client-side (bijvoorbeeld in de browser). Dit betekent dat de code die de tags laadt niet wordt uitgevoerd op de computer van de gebruiker, maar op de server waar de website wordt gehost. 

 

Server-side tagging wordt gebruikt om verschillende redenen. Ten eerste kan het de prestaties van een website verbeteren door de laadtijd van de pagina te verminderen. Omdat de tag-beheerprocessen op de server worden uitgevoerd, hoeven de scripts, die normaal gesproken op de client-side worden geladen, niet te worden gedownload en uitgevoerd door de browser van de gebruiker. Dit kan de laadtijd van de pagina aanzienlijk verminderen, wat kan leiden tot een betere gebruikerservaring en hogere conversies. 

Een andere reden om server-side tagging te gebruiken is om de veiligheid van de website te verbeteren. Omdat de tag-beheerprocessen op de server worden uitgevoerd, is het moeilijker voor kwaadwillende gebruikers om de tags te manipuleren of te stelen. 

Ten slotte kan server-side tagging ook nuttig zijn voor het beheren van complexe tag-implementaties op grote websites. Door het tag-beheerproces te centraliseren op de server, kan het gemakkelijker zijn om tags te beheren en te debuggen, en kunnen tags gemakkelijker worden geïmplementeerd op alle pagina’s van een website. 

Leadgeneratie is het proces van het aantrekken en verzamelen van potentiële klanten voor een product of dienst. Het doel van leadgeneratie is om de interesse van potentiële klanten te wekken en hun contactgegevens te verzamelen, zodat deze leads later kunnen worden omgezet in klanten. 

Leadgeneratie kan worden toegepast in verschillende marketingkanalen, waaronder online en offline.  

Online leadgeneratie: zijn zoekmachine-optimalisatie (SEO), zoekmachine advertenties (SEA), e-mailmarketing, social media marketing en content marketing.  

Offline leadgeneratie zijn: evenementen, beurzen en direct mail campagnes. 

Bedrijven gebruiken leadgeneratie om hun klantenbestand uit te breiden en hun omzet te verhogen. Door leads te verzamelen en te beheren, kunnen bedrijven hun marketing- en verkoopprocessen stroomlijnen en meer gekwalificeerde leads omzetten in klanten. 

Brand awareness is de mate waarin consumenten vertrouwd bekend zijn met een bepaald merk. Het is een belangrijk onderdeel van de merkstrategie van bedrijven omdat het de basis legt voor de opbouw van merkloyaliteit en merkvoorkeur. 

Brand awareness kan worden gemeten aan de hand van verschillende indicatoren, zoals de bekendheid van het merk, het vermogen van de consument om het merk te herkennen en de associaties die consumenten hebben met het merk. Bedrijven kunnen hun merkbekendheid vergroten door middel van marketing- en communicatie-activiteiten, zoals reclamecampagnes, sponsorships, PR-activiteiten, contentmarketing en sociale media marketing.  

Het vergroten van de merkbekendheid kan verschillende voordelen hebben voor bedrijven, zoals het vergroten van de verkoop, het vergroten van de merkvoorkeur en loyaliteit, het vergroten van de marktaandeel, het verbeteren van de merkreputatie en het vergroten van de waarde van het merk. 

Eerst collega, dan online marketeer.

In een gedreven en dynamisch team ontdekken hoe jij jouw skills verder kunt ontwikkelen? En dat in een werkomgeving waarin hard werken hand in hand gaat met veel vrijheid, vertrouwen & werkplezier? Dan zoeken wij elkaar!

Let’s maximize digital growth Together
with Jasper.

Jasper Boudewijns.
Head of Sales