5/5
4.9/5 van 36 reviews
Er zijn diverse termen die binnen de online marketing gebruikt worden. Een succesvolle samenwerking is alleen mogelijk als beide partijen dezelfde taal spreken. Daarom hebben wij de tijd genomen om een “What the FAQ” lijst voor jou op te stellen om je wegwijs te maken in alle online marketing terminologie. Zo zul jij binnen no time vloeiend de marketing vakjargon spreken en begrijpen.
Binnen de online marketingwereld wordt er vaak gesproken in vakjargon. Onze specialisten weten als geen ander waar het over gaat, maar wij snappen dat dit voor onze klanten en samenwerkingspartners verwarrend kan zijn. Daarom leggen onze marketingexperts de meest gebruikte online marketing termen en afkortingen aan je uit.
Je Ad Spend, ook wel advertentiekosten, is het bedrag dat jij spendeert aan je advertenties. Kortom, elke euro die jij betaalt aan je advertenties.
Het bouncepercentage is het percentage bezoekers dat op een website komt en meteen weer van deze website afgaat. De term wordt voornamelijk gebruikt op websites en kan op twee manieren worden berekend. Je kunt het aantal sessies waarbij één pagina wordt geladen delen door alle sessies of het aantal sessies waarbij één pagina wordt geladen delen door het percentage van alle sessies op je site waarbij gebruikers slechts één pagina hebben bekeken. We spreken over een bounce wanneer er tijdens een sessie slechts een pagina van je site wordt geladen.
Let op: vanaf juni 2023 zal deze term komen te vervallen omdat Google Universal Analytics dan niet meer aangeboden zal worden. Deze term zal (met een aantal aanpassingen) vervangen worden door de term Engagement rate.
Zoals eerder aangegeven is engagement rate, ook wel engagement ratio genoemd, de vervanger van het bouncepercentage. Echter is het niet compleet hetzelfde.
Engagement rate wordt gedefinieerd door:
CPA staat voor kosten per actie (cost per action of acquisition). De CPA bepaald de kosten van online adverteren door een waarde te koppelen aan een specifieke actie van een gebruiker. Deze actie kan vooraf gedefinieerd worden. Bij een aankoop wordt de CPA vaak bepaald op basis van winstmarges. Bij een offerteaanvraag of contactaanvraag wordt de CPA bepaald door verschillende criteria die de waarde van deze acties vertegenwoordigen.
CPC staat voor cost per click, ook wel kosten per klik in het Nederlands. Een rekenmodel dat men gebruikt in de online marketing en het betekent, letterlijk, dat je betaalt per klik voor jouw advertentie.
CRO, wat staat voor conversionrate optimalisation, is het optimaliseren van de conversie op je website. Het doel van CRO is om meer rendement uit je bestaande bezoekers te halen. Je analyseert het gedrag van jouw bezoekers, zet A/B testen op en maakt de benodigde aanpassingen.
Click through rate (CTR) is het doorklikpercentage. Dit kun je op verschillende manieren berekenen, namelijk:
Google geeft aan dat het CTR voor advertenties rond de 2% ligt. Is dat percentage hoger dan doe je het goed. Voor de zoekresultaten hanteert Google voor de eerste 3 plekken vaak het volgende:
Dit is de meest recente versie van de Google analysetools voor websites en apps. Op dit moment gebruiken veel websites nog Universal Analytics, maar in juli 2023 zal de overstap naar GA4 gemaakt worden. Het grootste verschil is dat UA voornamelijk kijkt naar sessies en pageviews en GA4 naar events.
Dit zijn platformen voor particulieren, consumenten, B2C, B2B of een andere derde partij waar producten of diensten verkocht worden. Het platform zorgt voor leads, conversies en transacties. De marketplaces betalen een derde partij uit en houden zelf een x percentage aan commissie over. Bekende marketplaces zijn:
Meta platforms Inc. of kortweg Meta. Voorheen werd Meta Facebook genoemd. De bekendste platformen die onder Meta vallen zijn: Facebook, Instagram en Whatsapp.
Het vertoningspercentage is het aantal vertoningen dat jouw reclame of advertentie heeft ontvangen. Dit bereken je door het totaal aantal vertoningen, dat je advertentie kan ontvangen, af te zetten tegen het daadwerkelijke aantal vertoningen.
Een template is een sjabloon die je kan invullen. Een webpagina kan bijvoorbeeld een template/ sjabloon hebben die keer op keer gebruikt kan worden zodat je het algemene design en de kwaliteit kunt bewaken.
Dit is een systeem waarbij een organisatie zijn of haar relaties en interacties beheert van (potentiële) klanten tot partners. Vaak betreft het klantgegevens die je bijhoudt of gesprekken en e-mailverkeer wat je logt. Een CRM-systeem maakt ook inzichtelijk wat de status van de klantrelaties is.
Social media is een verzamelnaam voor alle online platformen waar gebruikers de inhoud verzorgen. Deze inhoud kan tekst, afbeeldingen, video’s en polls zijn. De meest bekende social media platformen zijn:
Het see-think-do-care model is geïntroduceerd door Google en heeft te maken met de klantreis (customer journey) en remarketing.
In het kort bestaat dit model uit het volgende:
SEO wordt in het Nederlands ook wel zoekmachine optimalisatie genoemd. Met SEO verbeter je een website met als doel hogere posities te veroveren om meer en kwalitatiever verkeer naar je website te krijgen. De optimalisaties worden gedaan aan de hand van de drie SEO-pijlers: content, techniek en autoriteit. Door SEO-optimalisaties uit te voeren en rekening te houden met de eisen die Google stelt kun je dus zoekmachine optimalisatie toepassen voor jouw website of webpagina.
SEA wordt in het Nederlands ook wel zoekmachine adverteren genoemd. Hiermee worden alle betaalde advertenties op zoekmachines als Google en Bing bedoeld. Er zijn verschillende soorten advertenties. Zo kun je adverteren met banners, tekst, en zelfs video’s. Deze advertenties worden binnen de zoekmachines en zoekpartners van Google op vaste plekken getoond. Het verschil met SEO is dat je voor SEA betaalt voor het tonen van jouw website in de zoekresultaten.
De afkorting ROAS staat voor return on ad spend. ROAS is een manier om de kwaliteit en effectiviteit van je campagnes te berekenen. De ROAS wordt uitgedrukt in een getal of percentage dat aangeeft wat je investering oplevert.
In een gedreven en dynamisch team ontdekken hoe jij jouw skills verder kunt ontwikkelen? En dat in een werkomgeving waarin hard werken hand in hand gaat met veel vrijheid, vertrouwen & werkplezier? Dan zoeken wij elkaar!