4.9
5/5
Winnaar FD Gazelle Award 2020, 2021, 2022 en 2023!

Om maar meteen met de deur in huis vallen: Op 30 september 2023 valt het doek voor Google Optimize. In dit artikel wil ik juist daarom niet ingaan op één specifieke tool, zoals Google Optimize of Optimizely, maar juist de verschillende voordelen benoemen van CRO tools (conversion rate optimization) en wat je er nu eigenlijk mee kan. En nog belangrijker, wat het je kan opleveren!

Als website-eigenaar of marketeer wil je logischerwijs het maximale halen uit je online aanwezigheid. Als je een CRO-tool gebruikt, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om je website te optimaliseren en te verbeteren. Met een CRO-tool kan je onder andere:

  1. A/B-testen: Met een CRO-tool kun je A/B-tests uitvoeren om verschillende versies van een pagina te testen en te vergelijken om te zien welke beter presteert. Dit kan je helpen om de beste versie van een pagina te kiezen om je conversies te verbeteren.
  2. Heatmaps bekijken: Door het bekijken van heatmaps in een CRO-tool kun je zien waar bezoekers op je website klikken en scrollen. Dit kan helpen om te begrijpen waar bezoekers naar zoeken en welke elementen van je pagina’s de meeste aandacht trekken.
  3. Feedback van gebruikers verzamelen: Met een CRO-tool kun je enquêtes en feedbackformulieren maken en deze op je website plaatsen om feedback van gebruikers te verzamelen. Dit kan je helpen om te begrijpen wat gebruikers van je website vinden en welke verbeteringen ze graag zouden zien.
  4. Analyseren van statistieken: Met een CRO-tool kun je statistieken over het gedrag van gebruikers op je website analyseren. Dit kan helpen om te begrijpen hoe bezoekers je website gebruiken en welke pagina’s of elementen van je website mogelijk verbeterd moeten worden.

Een CRO-tool kan je dus helpen om de gebruikerservaring op je website te verbeteren door middel van A/B-testen, heatmaps, feedback van gebruikers en het analyseren van statistieken. Maar het belangrijkste is en blijft het verhogen van het conversiepercentage. Dat is tenslotte waar je je geld mee verdiend.

Test every change and embrace the failure

Belangrijk met conversie optimalisatie is; ben niet bang om te experimenteren! Statistisch gezien zullen er meer tests mislukken dan slagen. Echter kunnen de voordelen van een succesvolle test deze tijds- (en geld-) investeringen het waard maken.

Een dergelijk traject kan veel voordelen hebben. Een hoger conversie percentage betekent namelijk meer aankopen, aanvragen of andere belangrijke acties. Een simpel voorbeeld:

Je hebt een conversie percentage van 1% met 1000 bezoekers. Elke conversie levert 10 euro op. Met 10.000 bezoekers heb je dus 100 conversies á 10 euro per stuk; je hebt 1000 euro verdiend.

Weet je je percentage te verdubbelen naar 2%, dan heb je per 1000 bezoekers 200 conversies. Met hetzelfde aantal bezoekers heb je dan 2000 euro verdiend. Hiervoor heb je dus alleen je website verbeterd. Je geeft geen cent meer uit aan advertenties.

Hoewel Google Optimize een tool is waar je zeker wat aan kan (of beter gezegd kon) hebben, zijn er enkele geschikte alternatieven die het overwegen waard zijn. Hieronder worden enkele van de beste alternatieven voor Google Optimize besproken:

  1. VWO (Visual Website Optimizer); VWO is een uitgebreide A/B-testtool die uitgebreide mogelijkheden biedt om je website te optimaliseren. Het stelt je in staat om verschillende soorten tests uit te voeren, waaronder A/B-tests, multivariate tests, heatmaps en meer. Het biedt ook de mogelijkheid om bezoekers te personaliseren op basis van verschillende criteria, zoals locatie, apparaat, enz. VWO biedt een gebruiksvriendelijke interface waarmee je tests kunt maken zonder dat je veel technische kennis nodig heeft.
  2. Optimizely; Optimizely is een krachtig A/B-testplatform dat zich richt op de behoeften van bedrijven van elke omvang. Het biedt een intuïtieve interface waarmee je snel tests kunt maken en de resultaten kunt bekijken. Het biedt ook de mogelijkheid om personalisatie-opties te maken, zodat je de juiste ervaring aan de juiste bezoekers kunt bieden. Optimizely integreert naadloos met andere tools zoals Google Analytics en Segment.
  3. Crazy Egg; Crazy Egg is een andere populaire A/B-testtool waarmee je verschillende soorten tests kunt uitvoeren, waaronder A/B-tests en heatmaps. Het biedt ook de mogelijkheid om bezoekersgedrag te analyseren en bezoekersprofielen te maken om de website-ervaring te personaliseren. Crazy Egg is gemakkelijk te gebruiken en biedt een visuele interface waarmee je tests kunt maken zonder technische kennis.
  4. AB Tasty; AB Tasty is een A/B-testplatform dat zich richt op de behoeften van marketingteams. Het biedt verschillende soorten tests, waaronder A/B-tests, multivariate tests en personalisatietests. AB Tasty biedt ook de mogelijkheid om bezoekersgedrag te analyseren en verschillende segmentatie-opties te maken. Het platform is gebruiksvriendelijk en biedt een intuïtieve interface waarmee je snel tests kunt maken en de resultaten kunt bekijken.

Kortom, er zijn legio tools beschikbaar om meer inzicht te krijgen én om testen uit voeren. Zeker gezien een van de betere, gratis, tools later in het jaar met pensioen gaat is het goed om te kijken welke aan je wensen voldoen. Als we dan een tip mogen geven, een andere gratis tool (Microsoft Clarity) kan je in ieder geval helpen met het vergaren van nieuwe inzichten 😉

Welke tool je ook gaat inzetten, de voordelen zijn het uitvoeren van experimenten zijn enorm. Toegegeven, het kan best tijdrovend zijn. De vruchten die je ervan kan plukken daarentegen… je zou zo maar eens je conversiepercentage kunnen verdubbelen.

Andere verhalen.

Bekijk meer van onze blogs, inspiratie of succesverhalen.

google-partner-1000x5002

Let’s maximize digital growth Together
with Jasper.

schermafbeelding_img
Jasper Boudewijns.
Head of Sales

Klant worden bij Alona Marketing in 7 stappen

stripe_yellow

1. Telefonische intake

Telefonische kennismaking waarin jij aan onze marketing expert vertelt met welk Marketing-vraagstuk je graag geholpen zou willen worden.

3. Strategie bepalen

Met onze specialisten bepalen een strategie op maat voor jullie bedrijf.

5. Specialist

Om jouw doelstellingen te halen sluiten Vak-specialisten (bijv. SEA, SEO, Social Media) aan tijdens de samenwerking.

stripe_yellow

7. Maandelijks overleg

We laten je graag zien wat we precies voor je doen. Elke maand neemt jouw Growth Manager je mee door de cijfers en krijg je een kijkje achter de schermen. Ook blikken we vooruit op de planning van volgende maand.

2. Afspraak

Persoonlijke afspraak waar we dieper ingaan op jouw vraag en onze oplossing. Dit doen we met een uitgewerkt plan en bijbehorende doelstellingen.

4. Offerte

Je ontvangt van ons een Offerte op maat; na akkoord gaan we direct aan het werk en ontvang je van ons een planning voor de eerste maanden.

6. Livegang campagnes

Als we de online strategie voor jouw bedrijf hebben vastgesteld, zorgen we ervoor dat de online campagnes zo snel mogelijk LIVE gezet worden.

Klant worden bij Alona Marketing in 7 stappen.

stripe_yellow

1. Telefonische intake

Telefonische kennismaking waarin jij aan onze marketing-expert vertelt met welk Marketing-vraagstuk je graag geholpen zou willen worden.

2. Afspraak

Persoonlijke afspraak waar we dieper ingaan op jouw vraag en onze oplossing. Dit doen we met een uitgewerkt plan en bijbehorende doelstellingen.

3. Strategie bepalen

Met onze specialisten bepalen een strategie op maat voor jullie bedrijf.

4. Offerte

Je ontvangt van ons een Offerte op maat; na akkoord gaan we direct aan het werk en ontvang je van ons een planning voor de eerste maanden.

5. Specialist

Om jouw doelstellingen te halen sluiten er ervaren vak-specialisten (bijv. SEA, SEO, Social Media) aan tijdens de samenwerking.

6. Livegang campagnes

Als we de complete online strategie voor jouw bedrijf hebben vastgesteld, zorgen we ervoor dat de online campagnes zo snel mogelijk LIVE gezet worden.

stripe_yellow

7. Maandelijks overleg

We laten je graag zien wat we precies voor je doen. Elke maand neemt jouw Growth Manager je mee door de cijfers en krijg je een kijkje achter de schermen. Ook blikken we vooruit op de planning van de volgende maand.