4.9
5/5
Winnaar FD Gazelle Award 2020, 2021, 2022 en 2023!

ChatGPT, of de Conversational AI ontwikkeld door OpenAI, is een baanbrekend taalmodel dat opschudding heeft gemaakt in de wereld van kunstmatige intelligentie. Naarmate de technologie zich verder ontwikkelt, zijn er verschillende vormen van het model ontstaan, elk met verbeteringen en nieuwe functies. In deze blog zullen we bespreken hoe ChatGPT werkt en de belangrijkste verschillen tussen ChatGPT versies 3.5 en 4, toepassingen van dit krachtige taalmodel, hoe ChatGPT bedrijven kan helpen, de nadelen van ai en de toekomst van ChatGPT en andere AI-modellen.

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is gebaseerd op de GPT (Generative Pre-trained Transformer) architectuur, een diepgaand leeralgoritme ontworpen voor taken op het gebied van natuurlijke taalbegrip en -generatie. Het model leert door enorme hoeveelheden tekstgegevens van het internet op te nemen en zichzelf te trainen om het volgende woord in een zin te voorspellen. Door dit proces krijgt het de mogelijkheid om context te begrijpen en samenhangende antwoorden te genereren op basis van gebruikersinvoer.

Belangrijkste verschillen tussen ChatGPT versies 3.5 en 4

ChatGPT 3.5 is sinds eind 2022 toegankelijk voor consumenten en bedrijven. Deze versie was al baanbrekend en sinds 14 maart 2023 is ChatGPT 4 uitgerold. Beide versies zijn baanbrekend, echter is de GPT-4 beter in het begrijpen van vragen en taalverwerking. Hieronder volgt een opsomming van de belangrijkste verschillen tussen GPT 3.5 en 4.

  1. Modelgrootte en trainingsgegevens
   ChatGPT 3.5: Deze versie is gebaseerd op de GPT-3.5 architectuur en ligt qua modelgrootte en prestaties tussen GPT-3 en GPT- 4 in. Het model heeft meer parameters dan GPT-3, wat resulteert in verbeterde prestaties. ChatGPT 3.5 is getraind op gegevens uit verschillende bronnen op het internet, met een kennisafsluiting ergens tussen 2020 en 2021.ChatGPT 4: Als een iteratie gebaseerd op de GPT-4 architectuur, heeft deze versie een nog grotere modelgrootte, met een enorm aantal parameters, wat leidt tot nog betere prestaties. Het model is getraind op nog recentere gegevens, met een kennisafsluiting in 2021.
  2. Algemene prestaties en taakverwerking
   ChatGPT 3.5: Hoewel deze versie aanzienlijke verbeteringen biedt ten opzichte van GPT-3, zijn er nog steeds enkele beperkingen wat betreft de verwerking van complexe taken en het genereren van samenhangende en contextueel relevante antwoorden.ChatGPT 4: Dankzij de geavanceerdere architectuur en grotere modelgrootte kan ChatGPT 4 beter omgaan met complexe taken en gebruikersinput. Het genereert meer samenhangende en contextueel relevante antwoorden en vertoont een beter begrip van de onderliggende vraag of opdracht.
  3. Veiligheid en gebruikerservaring
   ChatGPT 3.5: Hoewel het algoritme enkele veiligheidsmaatregelen bevat om ongepaste of ongewenste inhoud te beperken, kunnen er nog steeds enkele problemen zijn met betrekking tot het genereren van ongepaste of ongewenste antwoorden.ChatGPT 4: Deze versie heeft verbeterde veiligheidsmaatregelen en mechanismen om de gebruikerservaring verder te verfijnen. Het model is beter in staat om ongepaste of ongewenste inhoud te herkennen en te vermijden, wat resulteert in een betere en veiligere interactie met de gebruikers.

Toepassingen van ChatGPT 3.5 en 4 

ChatGPT biedt bedrijven waardevolle toepassingen op drie gebieden. Ten eerste kan het fungeren als een virtuele assistent die 24/7 klantenservice biedt, wat leidt tot betere klanttevredenheid en kostenbesparing. Ten tweede kan het hoogwaardige content creëren voor bijvoorbeeld artikelen, blogposts en sociale media, waardoor bedrijven efficiënter kunnen werken. Ten slotte kan ChatGPT teksten vertalen tussen verschillende talen, wat internationale communicatie voor bedrijven vereenvoudigd. 

ChatGPT zakelijk inzetten

Door de inzet van ChatGPT in verschillende bedrijfsprocessen kunnen bedrijven profiteren van tijdsbesparing, kostenreductie en verbeterde efficiëntie. ChatGPT kan bijvoorbeeld routinematige taken automatiseren, waardoor medewerkers zich kunnen richten op meer strategische en creatieve werkzaamheden. Enkele voorbeelden hiervan zijn;

 1. Optimalisatie van interne communicatie: ChatGPT kan helpen bij het stroomlijnen van interne communicatie, zoals het beantwoorden van veelgestelde vragen, het organiseren van vergaderingen en het managen van agenda’s. Dit kan leiden tot een effectievere samenwerking en betere besluitvorming binnen het bedrijf.
 2. Training en ontwikkeling: AI-gestuurde chatbots kunnen een waardevolle aanvulling zijn op trainings- en ontwikkelingsprogramma’s. Ze kunnen helpen bij het aanbieden van gepersonaliseerde leermaterialen en het beantwoorden van vragen van medewerkers, waardoor de leerervaring wordt verbeterd en de ontwikkeling van vaardigheden wordt gestimuleerd.
 3. Gegevensanalyse en inzichten: ChatGPT kan worden ingezet om grote hoeveelheden gegevens te analyseren en waardevolle inzichten te genereren. Hierdoor kunnen bedrijven beter geïnformeerde beslissingen nemen op basis van nauwkeurige en actuele informatie.
 4. Marketing en sales: ChatGPT kan worden gebruikt om gepersonaliseerde marketingcampagnes te ontwikkelen, klantsegmentatie te verbeteren en leads te kwalificeren. Dit kan leiden tot effectievere marketingstrategieën en een hogere conversie van leads naar klanten.

Door de integratie van ChatGPT in diverse bedrijfsprocessen, kunnen organisaties concurrentievoordeel behalen, hun efficiëntie verhogen en zich aanpassen aan veranderende marktomstandigheden. Het is belangrijk om te blijven investeren in de ontwikkeling en implementatie van AI-oplossingen zoals ChatGPT om de groei en het succes van bedrijven op de lange termijn te ondersteunen.

Een kritische blik: De nadelen van ChatGPT

Hoewel kunstmatige intelligentie, zoals ChatGPT, tal van voordelen biedt, is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan de potentiële nadelen en uitdagingen die gepaard gaan met het gebruik van dergelijke technologieën.

 1. Afhankelijkheid van grote gegevensbronnen: AI-modellen zoals ChatGPT vereisen enorme hoeveelheden gegevens om effectief te kunnen werken. Dit kan leiden tot een afhankelijkheid van grote gegevensbronnen, wat privacy- en beveiligingsproblemen kan veroorzaken.
 2. Vooroordelen en discriminatie: AI-systemen kunnen onbedoeld vooroordelen en discriminatie versterken als ze worden getraind op gegevens die dergelijke vooroordelen bevatten. Dit kan leiden tot ongelijke behandeling en negatieve gevolgen voor bepaalde groepen mensen.
 3. Onbedoelde gevolgen: AI-systemen, zoals ChatGPT, kunnen soms onbedoelde of ongewenste resultaten opleveren, zoals het genereren van ongepaste of onjuiste informatie. Dit kan het vertrouwen van gebruikers in de technologie ondermijnen en in sommige gevallen zelfs schade veroorzaken.
 4. Banenverlies en sociale impact: De toegenomen automatisering door AI kan leiden tot banenverlies in bepaalde sectoren, waardoor werknemers die in die sectoren werken, mogelijk moeten omscholen of andere loopbaanmogelijkheden moeten zoeken. Dit kan een aanzienlijke sociale impact hebben en de noodzaak van her- en bijscholing vergroten.
 5. Beveiliging en misbruik: AI-technologieën kunnen vatbaar zijn voor beveiligingsinbreuken en misbruik. Kwaadwillenden kunnen bijvoorbeeld AI-systemen manipuleren om valse informatie te verspreiden, hetgeen kan leiden tot misleiding en onjuiste besluitvorming.
 6. Gebrek aan transparantie: AI-systemen, zoals ChatGPT, zijn vaak complex en moeilijk te doorgronden, wat kan leiden tot een gebrek aan transparantie en uitlegbaarheid. Dit kan problemen veroorzaken wanneer het belangrijk is om te begrijpen hoe een AI-systeem tot een bepaalde beslissing of voorspelling is gekomen.

Om deze nadelen aan te pakken en een verantwoorde toekomst voor AI-technologieën te waarborgen, is het belangrijk om bewustzijn te creëren, samen te werken op het gebied van onderzoek en beleid, en het ontwikkelen van best practices voor het beheren en implementeren van AI-systemen.

De toekomst van ChatGPT en vergelijkbare AI-modellen

ChatGPT 3.5 en 4 hebben al een breed scala aan toepassingen en bieden bedrijven de mogelijkheid om hun processen te verbeteren en efficiënter te werken. Naarmate AI-technologieën, zoals ChatGPT, zich verder ontwikkelen en evolueren, zullen ze een steeds grotere rol spelen in ons leven en een grotere impact hebben op de manier waarop bedrijven functioneren. Door aandacht te besteden aan ethische overwegingen en verantwoord gebruik, kunnen we een toekomst nastreven waarin AI op een positieve manier bijdraagt aan zowel bedrijven als de samenleving als geheel. Het is belangrijk om de mogelijkheden van deze technologieën te blijven verkennen en te innoveren, zodat we de voordelen van AI maximaal kunnen benutten, terwijl we potentiële uitdagingen en risico’s aanpakken.

Disclaimer: Deze blog is gedeeltelijk geschreven door ChatGPT. Om de kracht van deze AI-technologie te laten zien.

Andere verhalen.

Bekijk meer van onze blogs, inspiratie of succesverhalen.

google-partner-1000x5002

Let’s maximize digital growth Together
with Jasper.

schermafbeelding_img
Jasper Boudewijns.
Head of Sales

Klant worden bij Alona Marketing in 7 stappen

stripe_yellow

1. Telefonische intake

Telefonische kennismaking waarin jij aan onze marketing expert vertelt met welk Marketing-vraagstuk je graag geholpen zou willen worden.

3. Strategie bepalen

Met onze specialisten bepalen een strategie op maat voor jullie bedrijf.

5. Specialist

Om jouw doelstellingen te halen sluiten Vak-specialisten (bijv. SEA, SEO, Social Media) aan tijdens de samenwerking.

stripe_yellow

7. Maandelijks overleg

We laten je graag zien wat we precies voor je doen. Elke maand neemt jouw Growth Manager je mee door de cijfers en krijg je een kijkje achter de schermen. Ook blikken we vooruit op de planning van volgende maand.

2. Afspraak

Persoonlijke afspraak waar we dieper ingaan op jouw vraag en onze oplossing. Dit doen we met een uitgewerkt plan en bijbehorende doelstellingen.

4. Offerte

Je ontvangt van ons een Offerte op maat; na akkoord gaan we direct aan het werk en ontvang je van ons een planning voor de eerste maanden.

6. Livegang campagnes

Als we de online strategie voor jouw bedrijf hebben vastgesteld, zorgen we ervoor dat de online campagnes zo snel mogelijk LIVE gezet worden.

Klant worden bij Alona Marketing in 7 stappen.

stripe_yellow

1. Telefonische intake

Telefonische kennismaking waarin jij aan onze marketing-expert vertelt met welk Marketing-vraagstuk je graag geholpen zou willen worden.

2. Afspraak

Persoonlijke afspraak waar we dieper ingaan op jouw vraag en onze oplossing. Dit doen we met een uitgewerkt plan en bijbehorende doelstellingen.

3. Strategie bepalen

Met onze specialisten bepalen een strategie op maat voor jullie bedrijf.

4. Offerte

Je ontvangt van ons een Offerte op maat; na akkoord gaan we direct aan het werk en ontvang je van ons een planning voor de eerste maanden.

5. Specialist

Om jouw doelstellingen te halen sluiten er ervaren vak-specialisten (bijv. SEA, SEO, Social Media) aan tijdens de samenwerking.

6. Livegang campagnes

Als we de complete online strategie voor jouw bedrijf hebben vastgesteld, zorgen we ervoor dat de online campagnes zo snel mogelijk LIVE gezet worden.

stripe_yellow

7. Maandelijks overleg

We laten je graag zien wat we precies voor je doen. Elke maand neemt jouw Growth Manager je mee door de cijfers en krijg je een kijkje achter de schermen. Ook blikken we vooruit op de planning van de volgende maand.